α

α

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Τραγικότερο και από την πετρελαιοκηλίδα...

Ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε πει κάποτε, ότι εάν κατουράς στην θάλασσα θα το βρεις στο αλάτι!! Μιλώντας για...ωσμώσεις υγρών, κάποιοι φίλοι με ρώτησαν γιατί η αφεντομουτσουνάρα μου, ως Περιβαλλοντολόγος, ουδόλως σχολίασε την οικολογική καταστροφή, η οποία προεκλήθη από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη" κοντά στην Ψυττάλεια. Ίσως διότι δεν ήταν και τόσο...οικολογική! Μην ανησυχείτε δεν τρελάθηκα! Απλά, για πολλοστή φορά θα ζητήσω διαζύγιο από την...πολιτική ορθότητα διατυπώνοντας μιαν αιρετική και μή αναμενόμενη άποψη. Κι όμως..."Δύο πράγματα είναι τα εχθρικότερα προς την ορθοκρισία. Η βιασύνη και η οργή", είχε πει ο μέγας Θουκυδίδης. Στην περίπτωσή μας, όποιος βιάζεται δεν...σκοντάφτει αλλά χάνει την ευκαιρία να δει "πίσω από την κουρτίνα", διευρύνοντας το οπτικό του πεδίο, κάτι, που θα του εξασφαλίσει σωστότερη και αρτιότερη ερμηνεία των γεγονότων.





Όντως, συνέβη ένα φοβερό ατύχημα, το οποίο θα έχει για πολλά χρόνια σημαντικές καταστροφικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία του θαλασσίου φυσικού οικοσυστήματος του Σαρωνικού. Παρόλα αυτά, η μητέρα φύση με ή χωρίς την ανθρώπινη παρουσία, συνεπικουρούμενη ή όχι από την ανθρωπογενή παρέμβαση, διαθέτει όλες εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας και τους μηχανισμούς αυτοίασης και ανάδρασης, ούτως ώστε να αντεπεξέλθει ενάντια σε οιονδήποτε εξωγενή παράγοντα, ο οποίος απειλεί την επιβίωση και την διαιώνιση των φυσικών οικοσυστημάτων. Τουτέστιν, για να το κάνω...πενηνταράκια, πιο πολύ κινδυνεύει το φυσικό περιβάλλον από κάποιο τυχαίο, μή προβλέψιμο και στερούμενου δυνατότητας αυτορύθμισης γεγονός, όπως η πτώση μετεωρίτη, παρά από τον...λεχρίτη, κοντόφθαλμο ανθρωπάκο!





Το ανθρώπινο είδος μου θυμίζει τις εξωγήινες οντότητες, της ταινίας Independence Day, οι οποίες ταξίδευαν από πλανήτη σε πλανήτη, απομυζώντας τους φυσικούς πόρους και αφού τον ρήμαζαν, έβαζαν πλώρη (δηλαδή...διαστημικό gps) για τον επόμενο. Αυτοί οι...άλλοι εμφανίζουν πολλά κοινά σημεία με την ζοφερή πραγματικότητα της...ημε-τέρας διανοήσεως! Κατά τον ίδιο τρόπο, το ανθρώπινο είδος εξαπλώνεται, εκφυλίζει τα φυσικά οικοσυστήματα, αφανίζει τα έμβια όντα, ρουφάει την ενέργεια, σπέρνει τον θάνατο και πάλι φτου και απ' την αρχή! 





Η διαφορά είναι, ότι τα εξωγήινα τερατόμορφα όντα είχαν άπλετο...πεδίο δράσεως ταξιδεύοντας μέσα στο διάστημα ενώ η αφεντιά μας, όντες εγκλωβισμένοι σε αυτόν τον πλανήτη...φυλακή (όπως λέει κάποια ψυχή) είμαστε αναγκασμένοι να ανεχόμαστε αλλήλους διαβιώνοντας σε αυτήν την τόσο μικρή έκταση της γήινης επιφάνειας, ώσπου στο τέλος δεν θα έχουμε με ποιον να τα βάλουμε και θα...φάει ο ένας τον άλλον! Άλλωστε υπάρχει...δεδικασμένο και δεν είναι άλλο από τον τρόπο, με τον οποίον εξηφανίσθησαν οι Homo neanderthalensis. Τους κατασπαράξαμε μεταφορικά και κυριολεκτικά εμείς οι...πολιτισμένοι Homo Sapiens!! Κατά συνέπεια, πριν προλάβουμε να εξαφανίσουμε την φύση θα έχουμε ήδη εξαφανίσει τον ίδιο μας τον εαυτό! Και αυτό αποτελεί...φυσική νομοτέλεια!





Ας επιστρέψω όμως στην επικαιρότητα. Το τραγικό της υπόθεσης του ατυχήματος είναι, για μιαν ετέραν φορά, ότι οι πολιτικές μας...εταίρες μετέτρεψαν μιαν οικολογική καταστροφή, (ίσως την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από την σύσταση του νεοτέρου Ελληνικού Έθνους) ένα ζήτημα, που άπτεται της δημόσιας υγείας των πολιτών, (αντί να υιοθετούν την...σιωπή των αμνών) σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης!! 





Τραγικό είναι, ότι επιχειρούν να συμψηφίσουν το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής, (εξ αιτίας της χρονοβόρας αντίδρασης και της ελλείψεως συντονισμού) με προηγούμενα ατυχήματα, τα οποία δημιούργησαν λέει περισσότερη ζημία, απλά δεν προεβλήθησαν! (Ακούστηκε και αυτό από τα χείλη του κ. Κουρουπλή) Πόσο μπορεί να έχει...βληθεί ο εγκέφαλος κάποιου για να υιοθετήσει, αυτή την λογική, ως πολιτικό επιχείρημα;;!!





Τραγικό είναι, ότι στην Ελλάδα η φάρα των πολιτικών θα είναι εσαεί καθαγιασμένη και θα παραμένει διαρκώς στο απυρόβλητο, (κάτι σαν τις ιερές αγελάδες της Ινδίας) όπερ σημαίνει, ότι τα εθνοκτόνα νομοσχέδια και οι απαράδεκτες για το δημόσιο συμφέρον αβλεψίες "ξεπλένονται" υπό τον όρο "πολιτικές ευθύνες" (στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξαν, ούτε αυτές) αντί να υφίστανται ποινικές κυρώσεις για τα εγκλήματά τους!!





Τραγικό είναι, ότι δεν επενέβη αυτοκλήτως, ούτε ένας εισαγγελέας για να τοποθετήσει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του!!





Τραγικό είναι, ότι στην πολιτική μας ζωή περισσεύει η υποκρισία!! Θυμάμαι σαν τώρα ένα τσούρμο Συριζαίων (ψευτο)οικολόγων να διαδηλώνει μετά...πάθους και μανίας εναντίον της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπως επίσης να διαμαρτύρεται σφόδρα για την δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού, επικαλούμενοι την αποψίλωση ενός δάσους που...δεν υπάρχει!! Ουδόλως όμως άκουσα έστω και μια κουβέντα από δαύτους, διαμαρτυρόμενοι για τις ανυπολόγιστες συνέπειες της εν λόγω θαλασσίας καταστροφής!! 





Τραγικό είναι, ότι στην χώρα μας υπήρχε και υπάρχει (τουλάχιστον από την Μεταπολίτευση κι εντεύθεν) απαράμιλλη σύνδεση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με τον πολιτικό κόσμο, ο οποίος ασκεί εξουσία, (ή μήπως τα οικονομικά κέντρα ασκούν εξουσία και οι πολιτικοί είναι...μαριονέτες τους) κάτι, που αποτελεί για την ταπεινότητά μου τον δεύτερο χείριστο δείκτη διαφθοράς μιας κοινωνίας! (Ο πρώτος είναι η ανοχή στην λαθρομετανάστευση)





Τραγικό είναι, ότι κάθε Ελληνική Κυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον η παρούσα, βγάζει...καντήλες με την εφαρμογή οργανωμένων εναλλακτικών σχεδίων εκτάκτου ανάγκης. Υπάρχουν επί χάρτου αλλά ουδείς τα αναζητεί και κυρίως ουδείς τα εφαρμόζει. Τα πρωτόκολλα επιχειρησιακής δράσης για δυσμενείς καταστάσεις και ατυχήματα πολύ απλά δεν τηρούνται, ενώ από την εμπειρία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σας δηλώνω ευθαρσώς, ότι τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου (τουτέστιν αργόμισθοι). 





Το...γλυκό ήρθε κι έδεσε με την επικρατούσα λογική της...νιρβάνας και των λιμναζόντων υδάτων, που πρεσβεύει και ακολουθεί η παρούσα Κυβέρνηση. Όποιος επιχειρεί να κάνει σωστά την δουλειά του και να εξελίξει τον εαυτό του και τον τομέα του υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον, θεωρείται...φασίστας!! Αυτές τις απαράδεκτες πολιτικές πρακτικές γνωρίσαμε λίγο καιρό πριν με την κατάργηση της αριστείας, από τους Κυβερνητικούς μας φωστήρες αποσκοπώντας στην απουσία της ευγενούς άμιλλας. Το πιο πιθανό είναι, ως άσχετοι με την ορθή χρήση της Ελληνικής γλώσσης να μπέρδεψαν την άμιλλα με το...άμυλο, το οποίο αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη, προκαλεί έκκριση της ινσουλίνης και δύναται να προκαλέσει πληθώρα ανεπιθύμητων καταστάσεων για τον ανθρώπινο οργανισμό!! Όπως ακριβώς ο κ. Καμένος είχε μπερδέψει τους υδατάνθρακες με τους...υδρογονάνθρακες!! Τώρα από υδρογονάνθρακες...άλλο τίποτα, δυστυχώς όμως δεν προήλθαν από τα έγκατα της γης αλλά από το κουφάρι ενός σαπιοκάραβου, που με την ανοχή όλων μετέτρεψε τον Σαρωνικό σε οικολογική βόμβα! 





Κλείνοντας, τραγικό είναι, ότι ο Ελληνικός λαός έχει υιοθετήσει μια πρωτόγνωρη παθητικότητα, που ενώ έχει...πάθει των...παθών του τον τάραχο, αντί να αντιδράσει και να ξεσηκωθεί βγάζοντας...πάθος μαζί και το καβούκι του, τουναντίον είναι έτοιμος να ανεχτεί τα πάντα και να (ξανα)ψηφίσει τους πάντες (αυτούς που βίασαν και εξακολουθούν να βιάζουν την χώρα του δηλαδή την ίδια την ψυχή του) για να μην χάσει την...βολή του (των 700 Ευρώ)!!





Ούτως ειπείν, τραγικό είναι ένας λαός από εμβριθής να γίνει ψοφοδεής!!





Και σύντομα θα βαρεθείς! Την ίδια σου την ύπαρξη. Και δεν θα μπορέσει ούτε η φύση να σε σώσει. Αντίθετα, θα σώσει την δική της υπόσταση και αυτοτέλεια με τους μηχανισμούς ομοιόστασης που διαθέτει. Εσύ θα εξαφανιστείς. Όπως οι δεινόσαυροι 65 εκατομ. χρόνια πριν. Και κάποιο άλλο είδος θα πάρει την θέση σου...
Τα σέβη μου.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails